Basis, functioneel, accent of sfeer? Ik weet het niet meer!

Bij het inrichten van een nieuwe woning komt verlichting vaak op de laatste plaats. Zonde vinden wij! Goede kwaliteitsverlichting kan een ruimte maken of breken en is bepalend voor de dagelijkse beleving van je huis. Toch kan het ingewikkeld zijn om de juiste verlichting te vinden voor iedere ruimte en stellen we deze klus vaak uit. Om dit makkelijker te maken nemen we je in deze blog mee in de verschillende soorten verlichting die er zijn.

Allereerst is er basisverlichting. Basisverlichting wordt gekenmerkt doordat het de gehele ruimte verlicht op een gelijkmatige manier. Basisverlichting zorgt ervoor dat je niet zomaar een donkere ruimte instapt, maar je direct kunt oriënteren op de gehele ruimte. Deze verlichting zorgt ervoor dat de verschillende lichtsterktes van andere lampen of oppervlakten geëgaliseerd worden, waardoor het een rustig beeld geeft voor onze ogen.

Naast basisverlichting is vaak functionele verlichting nodig. Deze verlichting wordt ingezet op plekken waar het een specifieke functie heeft, zoals een leesplek, rondom een computer of in de keuken. Functionele verlichting is vaak wat meer gefocust dan basisverlichting en de lichtkleur is vaak iets witter dan sfeerverlichting.

Sfeerverlichting wordt gekenmerkt door een warmere lichtkleur die prettig is voor onze ogen. Sfeerverlichting creëert een contrast, waardoor er hoekjes en optische grenzen ontstaan die diepte geven aan je ruimte. Het is belangrijk om sfeerverlichting af te stemmen op de indeling van je ruimte. Vraag jezelf af waar welke meubels komen te staan en hoe je de verschillende hoekjes voor je ziet.

Tenslotte kun je nog denken aan accentverlichting. Deze wordt gebruikt om bijv. op een schilderij of een kunststuk te richten, zodat de aandacht daarop valt en alle details goed zichtbaar zijn. In lijn met de huidige trends kun je ook denken aan een mooi meubelstuk wat extra aandacht verdiend, en waarvan je het effect versterkt door het lijnenspel dat accentverlichting creëert.

Ben jij benieuwd welke soorten verlichting je nodig hebt in huis en welke lampen je daarvoor het beste kunt gebruiken? Maak gebruik van ons gratis lichtplan! Je vindt deze in onze inspiratiebox of stuur een berichtje, we helpen je graag verder.