Welke interieur trends verwachten wij voor 2023?Laten we je eerst even wakker schudden voordat je deze blog begint, met een schokkend feitje: Over één maand is 2022 alweer voorbij! Gelukkig kunnen we ons dan verdiepen in de interieurtrends van volgend jaar en geïnspireerd raken.

Rond en organisch

Steeds meer materialen, accessoires en meubels zijn organisch, rond en natuurlijk. Dit is een trend die al een tijdje groeit, omdat we ons meer bewust zijn van de klimaatverandering en dat het idee van een gebalanceerd leven steeds meer terrein wint. Ook heeft deze trend een kleine push gekregen door de lockdown, oorlog, klimaat dreigingen etcetera, waardoor we willen dat we ons thuis volledig veilig en knus voelt. Dus bereid je voor op natureltinten, ronde vloerkleden en knusse banken met afgeronde hoeken.

 

Koesteren en tweedehands

We hadden het er al net over, klimaatverandering. Dit komt steeds vaker en urgenter in ons leven naar voren dus veel trends zullen hierdoor worden beïnvloed. De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen tweedehands spullen aanschaffen om duurzame redenen, maar ook omdat je op deze manier iets unieks kunt vinden dat je interieur een boost geeft. Maar, ook dan is het belangrijk dat het product lang meegaat en gekoesterd wordt, want kwaliteit is ook erg belangrijk.

 

Wendbaar wonen

We werken steeds vaker thuis en verwachten dat dit ook nog langer zo blijft. Wat we dus vaker zien is ruimtes die multifunctioneel moeten kunnen worden gebruikt. Een wendbare ruimte zoeken wij dus, bijvoorbeeld, jij hebt geen apart kantoor thuis, dus werk je aan de eettafel. Dan heb je wel voldoende ruimte nodig, de juiste stoel en de juiste verlichting. Dit wil jij ‘s avonds tijdens het avondeten toch weer kunnen aanpassen. Je werkplek is nu ook je woonkamer. Dan denken we vaak aan uitschuiftafels, stoelen die niet alleen mooi maar ook functioneel zijn en verlichting die een dimfunctie heeft.

 

Natuur

Door de pandemie hebben wij onze interieurs aardig omgegooid, want ook deze natuurtrend is hierdoor beïnvloed. We zitten namelijk binnen in onze huizen maar willen toch graag het gevoel van natuur en aarde naar binnen halen. Ook zijn we de natuur meer gaan waarderen, door deze lange tijd binnen te moeten zitten. Hierdoor zie je een trend ontstaan met de kleur blauw, we willen namelijk een verbintenis voelen met bijvoorbeeld een blauwe lucht of de oceaan en dit schijnt tevens een positief effect te hebben op de stemming. Daarnaast zijn het ook de warmte, geborgenheid, groene levendigheid, bruintinten en een gevoel van harmonie waar wij dan naar op zoek gaan.

 

Minimalisme

Dit woord kennen we al heel lang in interieurwereld en het lijkt toch maar niet weg te gaan. Slow living, less is more, blijft relevant, en een stapje terug doen waarderen we ook steeds meer. We zoeken dus naar elementen die minimalistisch “an sich” zijn, maar toch een enorm effect op de ruimte kunnen hebben. We creëren als het ware een luchtige ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strakke vormen, natuurlijke materialen, ingetogen kleuren, de juiste verlichting en dat weghalen wat niet nodig is.