Waarop letten bij het kopen van een lamp?
Welke vragen stel jij jezelf bij het kopen van een lamp? Misschien denk je aan de stijl, het materiaal, het budget, een bepaald merk, het onderhoud, is de lamp energiebesparend en waarschijnlijk nog veel meer. Doordat er zoveel bij komt kijken, vergeten we af en toe dat naast dat de lamp mooi is, deze ook gewoon functioneel moet zijn. En specifiek om die reden hebben wij een lichtplan ontworpen waarmee we verlichting hebben opgesplitst in vier categorieën. Hiermee kun jij stap voor stap ontdekken welke verlichting jij nodig hebt.
Deze vier categorieën zijn: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Voordat wij één voor één de vier soorten verlichting langsgaan, leggen we even kort uit wat een lichtplan inhoud.
Lichtplan
Een lichtplan is een tekening waarbij je de woning van bovenaf schetst, om een totaaloverzicht te krijgen van je woning. Daarna ga je bij iedere ruimte en iedere hoek na wat je nodig denkt te hebt en waar jij graag veel licht ofeen gezellig leeshoekje zoue zien. Door het vormen van een tekening met lichtvlakken wordt duidelijk waar de sfeerhoekjes ontstaan.
Basisverlichting
Basisverlichting zorgt voor de algemene verlichting in de ruimte. Deze verlichting bestaat uit een balans tussen direct en indirect licht. In- of opbouwspots zijn veel gebruikte basis armaturen met direct licht. Indirect licht wordt gecreëerd door het verlichten van plafonds of wanden, door bijvoorbeeld uplighters. Dus als je in jouw woning op zoek bent naar licht dat de ruimte goed verlicht, dus een goede distributie aan licht, dan ben jij op zoek naar basisverlichting.
Hierbij ligt de lichtkleur rond de 2700K – 4000K.
Sfeerverlichting
Sfeer creëer je door het contrast tussen licht en donker. Voorafgaand aan de bouw is het belangrijk om deze verlichtingspunten helder te hebben, zo kan er tijdens het bouwproces goed rekening mee worden gehouden.. Bij sfeerverlichting denk je aan het gezellige hoekje rond de bank en een lamp die je er ‘s avonds bij kunt dimmen. Vooral deze categorie is heel erg persoonlijk, want dit hangt af van waar jij graag een bepaalde sfeer wil creëren.
Hierbij ligt de lichtkleur rond de 1800K – 2700K.
Functionele verlichting
Functionele verlichting it wordt ook wel werkverlichting genoemd. Het is cruciaal dat er voldoende gericht licht aanwezig is op de plekken waar veel gewerkt wordt. Denk aan de keukentafel waar bladen worden gelezen of kantoortafels waar taken wordt gedaan. Samen met de sfeerverlichting is het belangrijk om de werkverlichting te laten matchen met de stijl van de woning. Als jij bijvoorbeeld je boek in een gezellig verlicht sfeerhoekje leest, heb je dan wel genoeg functioneel licht om ook elk woord duidelijk te kunnen lezen?
Hierbij ligt de lichtkleur rond de lichtkleur 2700K – 4000K.
Accentverlichting
Om het geheel af te maken wordt gekeken naar bijzondere objecten die het verdienen om uitgelicht te worden. Hierbij kunt u denken aan dat mooie landschapsschilderij, dat ene kunstwerk van die ene vakantie, die prachtige plant op de gang of zelfs het logo bij de voordeur van uw kantoor. Het licht toch weer iets op in een ruimte en dat kan veel doen met het geheel.
Hierbij ligt de lichtkleur rond de lichtkleur 2300K – 4000K.
Wat is lumen?
Benieuwd welke hoeveelheid licht u eigenlijk gemiddeld nodig heeft per ruimte? Dit wordt bepaald met de term lux, deze geeft het aantal lumen per m2 aan. Als het gemiddelde per ruimte geldt:
- Woonkamer/ 400 lux
- Badkamer/ 400 lux
- Slaapkamer/ 300 lux
- Keuken/ 500 lux
- Kantoor/ 500 lux
Enthousiast geworden om uw eigen lichtplan te maken? Bestel via deze link de gratis inspiratie en lichtplanbox.
Heeft u hulp nodig bij het maken van uw lichtplan? Neem gerust contact met ons op.