Bamboe: natuurproduct met een (gerust) hart!

Afgelopen week was Nederland in het nieuws als grootste aanjager van de ontbossing in tropische gebieden. Miljoenen hectaren worden in rap tempo gekapt en deels verbrand, waarbij enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen. Lange tijd heeft tropisch hardhout een duurzaam imago gehad vanwege de lange levensduur, echter, de ontbossing en CO2-uitstoot die dit oplevert doet dat imago al snel te niet.

Bamboe

Vanaf het ontstaan van Lighture waren wij gefascineerd door bamboehout. Bamboe is één van de snelst groeiende planten ter wereld, het groeit tot wel een meter per dag! Daarbij ontwikkelt het in vijf jaar tijd eigenschappen die vergelijkbaar zijn met tropisch hardhout, terwijl het hardhout zo’n 50 tot 100 jaar nodig heeft om kaprijp te worden. Bij het oogsten van de bamboe is het niet nodig om de wortel te verwijderen, waardoor de moederplant intact blijft hetgeen bijdraagt aan een korte groeicyclus. Bamboe heeft  bovendien de mooie eigenschap om CO2 uit de lucht te filteren, waardoor opwarming van de aarde wordt tegengegaan. Voor de bamboe van Lighture maken wij gebruik van een Nederlandse leverancier, die nauw betrokken is bij de productie en kwaliteitsbewaking van het product. Om de bamboe geschikt te maken voor onze pendellampen en armaturen worden de ronde stammen in de lengte gespleten, waardoor er holle strips ontstaan. Deze worden door middel van een freesmachine omgevormd tot rechthoekige strips, die vervolgens samengeperst worden tot een balk of plaat. Het restmateriaal van bamboe is biologisch afbreekbaar en daardoor minimaal belastend voor het milieu. Onder normale omstandigheden heeft bamboe juist een zeer lange levensduur en is niet gevoelig voor slijtage vanwege de hoge hardheid. Bamboe heeft namelijk van nature een zeer compacte vezelstructuur, welke nog sterker wordt doordat de strips samengeperst worden. Mede hierdoor is het een stabiel product, wat niet zal uitzetten of krimpen onder warmte of verschillende weersomstandigheden. De gelaagdheid die ontstaat door de samengeperste strips draagt daarbij ook nog eens bij aan een strak en minimalistisch ontwerp, dat herinnert aan de oorspronkelijke vorm van de bamboeplant.

Je merkt dat wij onze liefde voor bamboe niet onder stoelen of banken steken! We hopen dat jij net zo enthousiast wordt als wij en het met ons eens bent dat bamboe het nieuwe hart-hout is, van en vóór deze wereld. Wil je advies of meer informatie over onze designlampen? Laat het ons weten via onderstaande link.