Ledverlichting: kleurtemperatuur en lichtkleur

Ledverlichting heeft lange tijd het imago gehad kil of zakelijk te zijn en daarmee afbreuk te doen aan de uitstraling van je woning of bedrijfsruimte. Gelukkig is dit beeld inmiddels veranderd en zijn er veel meer mogelijkheden om met ledverlichting de juiste sfeer aan je ruimte te geven. Om dit op een goede manier te doen, is het helpend om de termen lichtkleur en kleurtemperatuur beter te begrijpen.

Kleurtemperatuur

De term kleurtemperatuur komt uit de periode van de gloeilamp en dit maakt de term dan ook gemakkelijker te begrijpen. Licht kun je namelijk zien als warmte die zichtbaar wordt. Vergelijk het maar met de zon: hoe warmer zij wordt, hoe feller zij licht geeft. De gloeilamp is gebaseerd op ditzelfde principe, want hoe meer de lamp ‘op temperatuur komt’, hoe lichter de ruimte wordt. Oftewel, hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe witter het licht. Bij ledverlichting is er technisch gezien geen sprake van kleurtemperatuur. Ledverlichting is namelijk juist bedoeld om zonder warmte zijn werk te doen, waardoor het een energiezuinige optie is. Bij ledverlichting wordt er dan ook vaak gesproken over de lichtkleur, die uitgedrukt wordt in Kelvin. Kelvin was een natuurkundige die een indeling heeft gemaakt van kaarslicht tot daglicht, waarbij daglicht het felste licht is en de hoogste waarde krijgt.

Veelgebruikte lichtkleuren zijn warm wit (3000 K), neutraal wit (4000 K) en daglicht wit (6000 K). Warm wit wordt gebruikt voor het creëren van een ambiance en zie je dan ook veel in woningen, horeca­gelegenheden en winkels. Neutraal wit leent zich goed voor plekken waar prestaties geleverd worden, waarbij je kunt denken aan werkplaatsen, scholen en kantoren. Daglicht wit kom je met name tegen in ziekenhuizen, magazijnen en auto showrooms en maakt het mogelijk de kleinste details te zien. De standaard sterkte van onze armaturen is 2700 K, waarmee het vergelijkbaar is met de traditionele gloeilamp. Andere lichtkleuren zijn op aanvraag mogelijk, waarbij het door de functie dim to warm mogelijk is om de lichtkleur af te stemmen op de gewenste sfeer, het tijdstip en de weersomstandigheden.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste lichtkleur? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee!