Lichtsterkte, lumen en lux, volg jij het nog?

Wanneer je je verdiept in het aanschaffen van een nieuwe lamp, ben je vast al de termen lumen en lux tegengekomen. Lumen is een vrij nieuwe term in verlichtingsland, doordat we lang gewend zijn geweest te denken in termen van wattage. Samen met een hoop andere kenmerken waar je op moet letten, kunnen de termen lumen en lux verwarrend werken. In deze blog helpen we je dan ook graag hiermee op weg, zodat de keuze voor de juiste lamp alleen maar makkelijker wordt

Het gebruik van wattage of het aantal watt is lange tijd standaard geweest door het gebruik van gloeilampen. Hierbij werd het wattage, de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt, gekoppeld aan de hoeveelheid licht die de lamp opleverde. Er werd gedacht dat de verbruikte energie een goede indicatie was van de hoeveelheid licht die de lamp kon opleveren en het gebruik van wattage raakte ingeburgerd. Inmiddels is bekend dat gloeilampen wel veel energie gebruiken, maar deze vooral inefficiënt gebruiken en daarmee niet duurzaam zijn. Mede daardoor is het aantal watt dat de lamp nodig heeft geen goede indicatie voor de hoeveelheid licht die de lamp kan opleveren. Doordat gloeilampen steeds verder werden afgeschaft en vervangen door halogeen-, spaarlampen en ledverlichting, raakte het wattage tevens in onbruik en vervangen door lumen en lux.

Lumen staat voor de manier om verschil­lende lichtbronnen met elkaar te vergelijken qua lichtsterkte, wat we ook wel de licht­opbrengst van de lamp noemen. Hierbij wordt dus enkel gekeken wat de lamp oplevert qua licht, en niet zozeer hoeveel energie de lamp daarvoor gebruikt. Met de term lumen wordt gekeken naar de totale lichtopbrengst van de lamp, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de oppervlakte waar het licht op valt. Je kunt je voorstellen dat één enkele lamp minder licht lijkt op te leveren in een grote kantoorruimte, dan in de hal van een woning. Het licht van de lamp in de kantoorruimte raakt verstrooid over het grote oppervlak en levert daarmee uiteindelijk weinig zichtbaar licht op.

Om hiermee rekening te houden is de term lux gebruiksvriendelijker. Lux staat voor de hoeveelheid lumen per vierkante meter, waarbij er dus wordt gecorrigeerd voor de mate waarin het licht gebundeld of juist verspreid wordt door de ruimte. Eén lux staat daarbij voor 1 lumen per vierkante meter. Om de ruimte in jouw huis of kantoor met de juiste hoeveelheid lux te verlichten zijn er bepaalde normen, die ervoor zorgen dat jouw ruimte op een prettige manier verlicht wordt. Hierin denken we graag met je mee, vraag ons gerust om gericht advies!