Woekeren: vloek of zegen?

Lighture is ontstaan vanuit onze fascinatie voor bamboe. Bamboe is een prachtig duurzaam materiaal, met een groeisnelheid waar tropisch hardhout niet tegenop kan. Een enkele bamboestengel blijft zo’n vijf tot tien jaar in leven en bamboe kan tot wel een meter per dag groeien! Het groeiproces van bamboe is ook bijzonder: tijdens het groeien ontstaan er steeds nieuwe knoppen (de gekleurde ringen op de stengel), van waaruit scheuten omhoogkomen. De scheuten gaan enkel de lengte in en hebben bij aanvang al hun kenmerkende dikte. Ze worden dus niet meer dikker zoals bijvoorbeeld bij een boom wel het geval is. In de holle stengel van de bamboe heeft de plant al voor maanden nieuwe scheuten klaar liggen, waar de plant vervolgens veel water naar toevoert om het groeiproces te bevorderen.

Naast dat bamboe snel de lengte in gaat, kan het ondergronds ook flink woekeren. Velen kennen het probleem wel, dat de buren helaas van jouw planten kunnen meegenieten, of andersom. Een aantal soorten bamboe is gelukkig niet-woekerend van aard, maar de meeste soorten gaan toch gemakkelijk aan de wandel. De hardheid van de bamboe is hier, naast dat het de plant geschikt maakt als duurzaam materiaal, vooral ook een nadeel. Bamboewortels zijn namelijk zeer sterk en groeien met gemak door vijverfolie of worteldoek heen. Het aanleggen van bestrating of betonplaten is ook niet aan te raden; in eerste instantie zal dit voldoende soelaas bieden, echter, na verloop van tijd kunnen de stenen het begeven door de kracht van de bamboewortels.

Er is gelukkig ook goed nieuws, met een oplossing die wel werkt. Wie bamboe in de tuin wil kan gebruik maken van wortel- of rhizoombegrenzers. Dit is een materiaal van zeer hard kunststof (HDPE), welke ondoordringbaar is voor de wortels van de bamboe. Met deze begrenzers kun je een wand aanleggen die minstens 70 cm hoog is, waardoor de wortels er niet meer onderdoor of overheen kunnen. Op die manier creëer je een zone waarbinnen de bamboe vrij kan groeien, zonder dat het boze buren oplevert. Mocht de bamboe uiteindelijk meer ruimte nodig hebben, kun je deze zone altijd uitbreiden.

Als je een lamp van Lighture kiest heb je één voordeel: deze bamboe zal niet meer woekeren. Of het zich niet zal vermeerderen kunnen we echter niet garanderen, want heb je eenmaal een Lighture in huis lonken de andere modellen al snel. Wij denken graag met je mee!